Facebook Posts

Ami Sano, gezondheid koesteren met voeding heeft de Kanker genezen met dendritische cellen van Healthwatch Nederland gedeeld. ... See MoreSee Less

BAANBREKEND! De laatste dagen van chemotherapie lijken te zijn geteld. Professor Jolanda de Vries van de Radboud Universiteit werkt aan een manier om kanker te genezen met een medicijn dat zich al in ons eigen lichaam bevindt. Op 9 oktober 2017 heeft zij met haar onderzoek de Huibregtsenprijs 2017 gewonnen!

View on Facebook

Ami Sano, gezondheid koesteren met voeding heeft het bericht van EFIOW gedeeld. ... See MoreSee Less

Voedingsmodellen met meer inzicht Twintig jaar nadat de klassieke voedingsdriehoek zijn intrede deed, stelt het Vlaams Instituut Gezond Leven (VIGeZ) zijn gloednieuw voedingsmodel voor. Dit onderwerp en alle bijhorende commentaren zijn al enkele dagen brandend actueel in de traditionele en online media. De voedingsindustrie staat op zijn kop. Hetzelfde geldt voor de nieuwe voedingsdriehoek. Al is dat laatste letterlijk te nemen. De eFIOW- voedingsdriehoek brengt bronnen van macro-en micronutriënten naar voor in een verhouding welke voorziet in de noden van een goed draaiend metabolisme. Tevens creëert dit model de vrijheid om een orthomoleculair gericht voedingspatroon af te stemmen op de biochemische individualiteit van elk. Dit ter preventie van overgewicht, met het oog op het behouden van een psychische balans en voorkomen van degeneratieve ziekten. Daarbij wordt er steeds gefocust op nutriëntendichtheid (aandeel macro- en micronutriënten zonder belastende stoffen) en niet op calorieën. Met het eFIOW- voedingsmodel kom je als consument bijna vanzelfsprekend dichter bij een bewuster en evenwichtiger consumptiepatroon, waar begrippen als ecologisch, biologisch, seizoensgebonden, vers en onbewerkt centraal staan. Ook het nieuwe VIGeZ- voedingsmodel draagt zijn steentje bij: Geraffineerde suiker, bewerkt vlees, gefrituurde producten, keukenzout, cola, alcohol krijgen alvast geen onderdak meer in het nieuwe model. Wij gaan verder dan enkel zwaar bewerkte voeding als geraffineerde suikers, gefrituurd voedsel, charcuterie en alcohol in een apart verdomhoekje plaatsen. De voedingsdriehoek eFIOW stelt dat we koolhydraten overwegend kunnen halen uit fruit en groenten met een ideaal volume van 800 gr per dag (waarvan 600 gr groenten en 200 gr fruit). Eet daarbij dagelijks een portie peulvruchten* en we dekken al heel wat van de koolhydraat lading. Zonder schroom kan een dagelijks portie ongeraffineerd (zuurdesem)brood, granen en/of aardappelen zeker. Niettemin is en blijft sterk beperken, in het licht van een zittende levensstijl en de obesitasepidemie, de boodschap. Bovendien is het belangrijk, zoals de voedingsdriehoek eFIOW aangeeft, ook hier enige nuance in te brengen. Ook granen worden vandaag sterk bewerkt, al is dit, toegegeven, veel minder zichtbaar dan pakweg het koekjes- of chipsrek in de supermarkt. Van dit laatste weet iedereen intussen wel dat het niet past in een evenwichtig voedingspatroon. Maar van veel andere voedingsproducten is het veel minder duidelijk en dus ook niet geweten. Brood is, in het licht hiervan, één van de mooiste voorbeelden. Wie weet nog wat men koopt als je bij de gemiddelde bakker of in de supermarkt pakweg een ‚volkorenbrood‘ koopt. In veel gevallen bulkt zo’n brood van de bleekmiddelen, broodverbeteraars, gisten, kleurstoffen, suikers en e-nummers. Brood mag dan al passen in een gezond voedingspatroon. Weet ook hier wat je eet, blijft een boodschap die vandaag de dag meer dan ooit geldt. Daarom legt de voedingsdriehoek eFIOW ook de nadruk op én ‚beperkt‘ KH uit brood, (zoete) aardappelen, granen én minder bewerkte granen als spelt, haver, boekweit, zuurdesembrood en zo meer. Bovendien is het belangrijk dat het gebruik van onbewerkte, natuurlijke granen gepaard gaat met het toevoegen van een vetbron zoals ongeraffineerde olijfolie, kokosvet, ongezouten biologische boerenboter, sesampasta, ghee…. Het volledige artikel vind je hier www.efiow.be/node/27363/edit

View on Facebook